Ingen genvej

Det ser let ud. Det virker nemt, og de fleste kan hurtigt opnå et rimeligt eller halvgodt resultat, når de giver sig i kast med layout af en tekst.


Men vejen fra halvgodt til godt og rigtig godt er meget længere end de fleste tror, den går gennem en masse typografisk teori og tidskrævende, til tider frustrerende pillearbejde. Men der er ingen vej uden om. Man kommer jo heller ikke på fodboldlandsholdet uden talent, træning og indsigt i spillets finesser.

 

 

 

 

 

Den teknologiske udvikling har ikke overflødiggjort behovet for typografisk formgivning. Tvært imod, for informationssamfundets overflod af information stille også større krav til typografien. Skal budskabet nå sit mål, er der i høj grad brug for formgivning.

Prepress-processen[3] fortsætter med indskrivning (sætningen[4]) af manuskriptet. Så læser forfatteren korrektur, hvorefter teksten finpudses. Nu følger udslutning, orddeling, spatiering, undvigelse af horeunger, placering af overskrifter (rubrikker) og paginering (sidetal)[5]. Så kan der trykkes.

Hele Prepress-processen kan i dag gennemføres på en PC. Det kræver ganske få programmer. Alle kan derfor selv lave en tryksag... JA, en indbydelse til sin egen polterabend, som alle andre end familien og de venner der skal deltage finder rædselsfuld og uprofessionel.


Vil man formidle den gode historie på en kvalificeret måde er nåleøjet, væsentlighed, tid, flid og viden om typografi.

  • Størrelsen af det papir. Som man vil trykke på.
  • Skriftsnit = skrifttype, Times eller Verdana. Skriftgrad = Fed, normal, kursiv o.v.s.  Skydning = Afstanden mellem linierne.
  • Prepress-processen… alt det der ligger forud for selve trykningen.
  • Sætning. Begrebet stammer fra den tid, hvor man satte det enkelte bly-bogstav på plads i en ramme.
  • Begreberne forklares senere.